Hjärntrusten bjuder in till en presentation där Allan Larsson presenterar sin nya bok, I vetenskapens värld”. Den handlar om Lunds universitet framgångar i kampen om nationella forskningsmedel och hur Lund under ett tiotal år utvecklade och fick beslut om att etablera tre stora forskningsanläggningar, MAX IV, ESS och Medicon Village. Allan Larsson var som ordförande i universitetet och som förhandlare engagerad i arbetet med dessa forskningsanläggningar. I denna bok skildrar han från insidan hur förhandlingarna gick till och berättar om de personer som gjorde framgångarna möjliga. 

Tre av dem kommer att medverka i presentationen – professorerna Lars Samuelson, Lunds universitet, Lars Börjesson, ESS, och Carl Borrebaeck, Medicon Village.

”Den stora berättelsen ligger i framtiden … den kommer att skrivas av de tusentals forskare som kommer att använda sig av de nya forskningsanläggningarna i Lund. Samma tanke men formulerad på ett annat sätt fick jag av professor Jerome Hastings vid Stanford. Han skrev att Lund nu tack vare MAX IV och ESS har utomordentliga möjligheter att bli en ´Scientific Capital´, en vetenskapshuvudstad”, skriver Allan Larsson i det avslutande Memot. 

Allan Larsson var AMS-chef 1983 – 89, finansminister 1990 – 91, riksdagsledamot 1991 – 1995. Han utsågs därefter till generaldirektör i EU-kommissionen 1995 – 2000. Tillbaka i Sverige blev han först ordförande i SVT 2000-2005 och sedan ordförande i Lunds universitet 2004-2012. Hans första Memo-bok, Bryta ny mark, kom ut 2014, den andra, Min Europeiska resa, utkom 2015. Denna bok, I vetenskapens värld, är den sista av tre planerade Memo-böcker.

Välkomna att lyssna och diskutera dessa frågor under vårt seminarium på Råbylunds Gård.

Håkan K Pålsson